Sociálne podniky majú znížiť nezamestnanosť

01.04.2008 Humenné

Humenné 1. apríla (TASR) - Pomôcť znížiť vysokú nezamestnanosť a vytvoriť priaznivé podmienky pre začlenenie dlhodobo nezamestnaných a znevýhodnených uchádzačov o prácu do spoločnosti je cieľom pilotného projektu Vznik ...
Vznik sociálnych podnikov podporila na svojom výjazdovom zasadnutí v Humennom vláda SR. Na tomto základe vyhlásilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR výzvu na predkladanie spomínaného projektu. V súlade s cieľmi Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia a s Európskou stratégiou zamestnanosti bude pilotným projektom otvorený nový nástroj na riešenie nezamestnanosti s osobitným dôrazom na spomínanú skupinu obyvateľstva. Sociálny podnik svojou ekonomickou činnosťou bude vytvárať pracovné podmienky pre tieto skupiny a na základe individuálnej práce s nimi bude prispievať k ich opätovnému začleneniu do spoločnosti.
V rámci spomínanej výzvy môžu o poskytnutie nenávratného finančného príspevku požiadať subjekty územnej samosprávy, záujmové združenia právnických osôb, neziskové organizácie poskytujúce verejnoprospešné služby a podobne. Oprávnenými žiadateľmi sú uvedené subjekty z okresov Brezno, Rimavská sobota, Revúca, Veľký Krtíš, Rožňava, Spišská Nová Ves, Humenné a Bardejov. Na základe projektu môžu požiadať o príspevok na obstaranie investičného a neinvestičného majetku súvisiaceho s výrobou a službami poskytovanými sociálnym podnikom a na mzdové náklady súvisiace so vznikom nových pracovných miest. Výška pomoci na jeden projekt a na jeden sociálny podnik nemôže prekročiť sumu 3 milióny EUR (asi 97,743 milióna SKK). Žiadateľ však musí garantov 5-% spolufinancovanie projektu. Konečný termín na podanie žiadosti je 18. apríl. TASR dnes získala informácie z humenského úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
(1 EUR = 32,581 SKK)
 

Vyberte región